Založ si blog

Diskriminácia – áno či nie?

                                                                     

Rómska osada Spišské Bystré

Rómovia sú už oddávna súčasťou našej spoločnosti. Veľká časť obyvateľov ich považuje za  neprispôsobivých, zaostalých a neoprávnených poberačov sociálnych dávok, ktorým sa navyše nechce pracovať. Každý sa ohradí frázou, že nie je rasista a pozná Rómov, ktorí sú slušní a pracovití, no pre tých, čo žijú v osadách na okraji dedín, nie je v našej spoločnosti miesto.

Žijem v Matejovciach pri Poprade, kde veľkú časť obyvateľstva tvoria Rómovia. V blízkosti našej obce sa nachádzajú ešte chudobnejšie rómske osady, akými sú napríklad Veľká Lomnica či Spišské Bystré. Rozhodla som sa, že sama navštívim tieto najchudobnejšie miesta, aby som videla, v akých podmienkach Rómovia skutočne žijú.

Mojou prvou zastávkou bola osada vo Veľkej Lomnici. V sprievode ochrany som sa vydala na menšiu exkurziu do rómskych obydlí. Na začiatku osady ma prekvapili veľké slušne vyzerajúce domy. Róm sediaci v aute vedľa mňa mi rýchlo dodal, že tam bývajú rómski úžerníci, ktorí požičiavajú peniaze tým chudobným za vysoké úroky. Potom som zazrela kohútik, z ktorého tiekla voda. Rómovia sa zo všadiaľ zbiehali, aby si nabrali pár vedier vody, keďže celá osada je závislá od tohto jediného zdroja pitnej vody. Navyše, elektrinu má len pár jednotlivcov, ktorí ju ďalej predávajú za poplatok 35 eur na mesiac tým najchudobnejším, ktorí sú už aj tak ožobračovaní pôžičkami. Ďalším nedostatkom je chýbajúca kanalizácia vrátane rozbitej cesty s obrovskými dierami plnými vody. Viac ako 20 rokov sa v osade neudiali žiadne zmeny. Obec Veľká Lomnica má pekné zrekonštruované námestie s novými chodníkmi, no o rómsku osadu nemá nikto záujem. V obci Spišské Bystré sa rómska zaostalosť prehlbuje ešte viac. Do osady vedie len prašná cesta, stúpajúca do kopca. Elektrina a kanalizácia tam nie je žiadna, a čo sa týka vody, tú pijú Rómovia priamo z miestneho potoka.

Na Slovensku existuje ešte veľa podobných obcí, kde žijú Rómovia v katastrofálnych podmienkach. Na jednej strane od nich vyžadujeme, aby žili slušne, boli vzdelaní a začali pracovať, no ak im obce nezabezpečia ani základné prípojky na plyn, vodu či elektrinu, ako sa ich úroveň môže pozdvihnúť?

Pred nedávnom som pozerala reláciu Večera s Havranom, kde sa rozprávalo aj o neefektívnom hospodárení s peniazmi, určenými na zlepšenie životných podmienok pre Rómov. Podľa právničky Ireny Biháriovej (z organizácie Ľudia proti rasizmu) sa iba malá finančná čiastka určená Rómom dostane do problémových oblastí. Za tieto peniaze sa  v niektorých prípadoch stavajú námestia, rekonštruujú sa školy, ktoré  navštevujú aj Rómovia alebo sa dostávajú aj do poradenských firiem na rómske projekty. Podľa Atlasu rómskych komunít žije v 14 lokalitách až 1500 ľudí bez prístupu k vode, plynu alebo elektrine, no peniaze sa do týchto oblastí vôbec  nedostali.

Chudoba, ktorú som videla na mňa hlboko zapôsobila. Podmienky, v ktorých žije istá časť Rómov sú neporovnateľné s tými našimi. Záujem niektorých obcí o zlepšenie kvality života Rómov je veľmi nízky a v mnohých prípadoch obce nevyužívajú efektívne peniaze určené pre všetkých obyvateľov bez etnického či sociálneho rozdielu. Ak chceme, aby sa úroveň Rómov pozdvihla, a tým aj úroveň našej krajiny, musíme sa snažiť, aby aj rómske osady odčlenené od dedín mali prípoj ku energiám, ktoré sú pre nás také samozrejmé.

Autor fotografie: Kristína Mayerová

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Kristína Mayerová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 5358x
Priemerná čítanosť článkov: 5358x

Autor blogu

Kategórie

Archív